София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОВЕРКИ ЗА ЗИМНИ ГУМИ

КАТ и ДАИ ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ ЗА ЗИМНИ ГУМИ, ЧИСТАЧКИ И СВЕТЛИНИ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От днес пътна полиция и ДАИ ще санкционират всички шофьори, които са излезли на пътя, но не са готови за зимата. Освен за грайфер, катаджиите ще следят за изправни чистачки и светлини.

Акция "Зима" започна преди две седмици, като толкова време имаха и шофьорите да се подготвят за сезона. За тези две седмици водачите, които бяха неизправни, бяха предупреждавани, без да отнасят глоби. Съвместно с инспекторите от ДАИ на практика ще се извършват технически прегледи на пътя. Напомняме обаче, че в закона няма понятие зимни гуми – те са само и единствено препоръчителни. Това, за което катаджиите ще гледат е грайфер и никой не може да ви държи сметка с какво сте обули автомобила си. Все пак спирачния път на летните гуми е по-дълъг от този на зимните в зимни условия. Но по-добре летни гуми с грайфер, отколкото твърде износени зимни.