София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Псевдонаучните изследвания с награда за 28-ми път

Раздадоха Антинобеловите награди

5 годиниЛюбопитно 8 Боряна Райчева

За 28-ми пореден път Харвартския университет припомни на света, че освен да правият големи открития, променящи живота на хората към по-добро учените са способни и да разсмиват с налудничавите си и недоказани опити.
 
Наградите Иг-Нобел, известни още като Антинобелови награди или Шнобелови награди се връчват от 1991 г. Те са пародия на нобеловите награди, които отличават трудове (по-често на истински учени, но понякога и на псевдоучени),забавляващи   с безсмислеността си или  дори с абсурдността си. 
 
Първите Иг-нобелови награди са връчени за „Опити, които не могат, или по-добре да не бъдат повтаряни“. По-рано са връчвани в Масачузетския технологичен институт, а после в Харвардския университет. Наградите се присъждат от американското хумористично списание „Анали на невероятни изследвания“ и обикновено се дават онепосредствено преди връчването на самите Новебови награди.
 
И тази година изобретенията, които си извоюваха приза за „антинаука“ успяха да предизвикат усмивка.
 
Наградата за медицински изследвания беше дадена на американски учени, които установиха как влакчетата на ужасите в увеселителните паркове влияят върху камъните в бъбреците. 
 
При това експертите, за да стигнат до резултата, са возили манекени, които са били оборудвани с контейнери с урина и истински бъбречни камъни. Това им помогнало да открият оптималния начин, по който камъните се разрушават по естествен път. Изследователите твърдят, че този метод помага при 70% от пациентите, а най-големи шансове за излекуване имат возещите се в последния вагон на влакчето.
 
Премията по антропология беше връчена на шведски учени, които доказаха, че в зоопарковете хората спонтанно копират движенията и мимиките на маймуните толкова често, колкото самите животни им подражават.В областта на химията призът получиха португалски учени за изследванията си върху почистващите свойства на човешката слюнка.
 
Литературната награда беше връчена на група автори от Австралия, които установили, че хората най-често не четат инструкциите към различните устройства.
 
В областта на здравословното хранене наградата взе британски учен, който направил анализ върху хранителната стойност на човешкото месо.
Премията за мир  пък отиде при испански експерти, изследвали ругатните, използвани от водачите на автомобили.