София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Птичи грип и в Северна България

Около 150 000 кокошки ще бъдат умъртвени

6 годиниЗдраве 9 Боряна Райчева

В Северна България има новооткрито огнище на птичи грип. Той е открит във ферма с кокошки, а птиците са около 150 хиляди.

Заразата причини много тежки загуби на птицевъдите през миналата година, заяви председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков.

Очаква се Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да обявят и името на фирмата. От Агенцията все още няма официална информация.

Птицевъдният бранш подкрепя единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици. Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и оставка на директора на Агенцията.

Проф. Белоречков заяви, че да прекарвая диви птици е престъпление. „За най-голямо съжаление нашите закони в това отношение са много меки, защото последствията са много по-страшни, отколкото да докарат половин килограм кокаин. Това е нещо страшно, и като загуба и за хората. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде опасен и за хората“, обясни професорът.

Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно, а според експертите от БАБХ - те са били носители на вируса на птичи грип.