Гледай
на живо

Пучдемон подписа Декларацията за независимост

Очакват се преговори с Испания

Каталунският премиер Карлес Пучдемон  излезе снощи пред каталунския парламент и започна своето обръщение. "Аз не планирам никаква заплаха, никакви обиди. Ние сме отговорни за това, което се случи. Трябва да премахнем ескалацията на напрежението, а не да я храним повече. Ние всички сме част от една и съща общност и трябва да вървим заедно. Никога няма да се съгласим с всичко, но многократно доказахме, че единственият начин да продължим напред е с демокрацията и мира. Това изисква диалог", започна той, посрещнат от множество аплодисменти.  Пучдемон заяви, че те не са престъпници или луди, че нямат нищо против Испания, а искат да имат по-добра връзка и разбирателство, да могат да осъществят диалог.

„Ще следвам волята на народа към желанието му за независимост“ , заяви Пучдемон, но подчерта, че ще търси диалог с Испания и затова отлага официалната декларация за независимост. 

Пучдемон подписа снощи Декларация за независимост на Каталуния, но отложи влизането й в сила. Декларацията предстои да се гласува в парламента.