София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пучдемон предложи сделка, Мадрид я отхвърли

Бившият премиер на Каталуния не смее да се завърне

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившият премиер на каталунската автономия Карлес Пучдемон е предложил на правителството в Мадрид да се яви като свидетел в съда в замяна на съгласие той отново да оглави правителството на Каталуния, пишат испанските вестници. Сделката обаче е била отхвърлена.

Пучдемон беше отстранен от поста си след референдума да независимост на провинцията и правителството насрочи извънредни избори. Те бяха спечелени от сепаратистките партии, които имат 70 депутати в 135-членния местен парламент и на 21 януари предстои заседание, на което трябва да бъде избрано правителство.

Пучдемон, който е в Белгия, тъй като в Испания е заплашен от арест, се надява отново да оглави правителството на Каталуния, но засега не получава гаранции, че няма да бъде пратен в затвора.

Прокуратурата на Испания обвини Пучдемон в бунт, противодържавна дейност и финансови злоупотреби. На територията на страната е издадена заповед за задържането му.