София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пучдемон стартира предизборната си кампания от Белгия

"Заедно за Каталуния"

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Карлес Пучдемон започна кампанията си за предстоящите регионални избори в Каталуния от Белгия, където очаква екстрадицията си, предаде Асошиейтед прес.

Той ще се бори за преизбиране като регионален премиер на Каталуния. Кампанията му е под името "Заедно за Каталуния". Според испански медии 90 от кандидатите в листата са отишли в Белгия, за да участват в откриването на кампанията.

Припомняме ви, че регионалният парламент провъзгласи независимост на Каталуния на 27 октомври. Реакцията на испанските власти бе незабавни твърди мерки, включително отстраняване на регионалното правителство и насрочване на предсрочни избори за 21 декември. Междувременно Пучдемон и четирима членове на правителството му избягаха в Белгия.

При откриването на кампанията си, Пучдемон отправи предизвикателство към Испания и ЕС да зачетат резултата от предстоящите избори в Каталуния, заявявайки, че ако сепаратистите спечелят, Мадрид ще трябва да сложи край на въведеното пряко управление на каталунската автономия, предаде Ройтерс. Пучдемон определи предстоящите избори като най-важните в историята на Каталуния.

На изборите на 21 декември се очаква партиите, подкрепящи независима Каталуния, да спечелят, но може да нямат толкова мандати в регионалния парламент за мнозинство, колкото ще са им нужни, за да подновят кампанията си за отцепване, сочат социологически проучвания.

"На 21 декември трябва да кажем на Мадрид, ЕС и трите партии, подкрепящи прякото управление, че демокрацията в Каталуния не трябва да бъде подронвана. Никога повече!", заяви Пучдемон.

Лидерите на ЕС са крайно обезпокоени от каталунските стремежи към независимост, защото доведоха до сепаратистки нагласи и отвъд пределите на Испания, отбелязва Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер говореше за "сепаратистка отрова" и призова Европа да й се противопостави.