София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пълен с пътници автобус се обърна на АМ "Тракия"

13 души са пострадали

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Пълен с пътници автобус, на фирма „Юнион Ивкони“, се обърна снощи в канавката на при 297 км на магистрала „Тракия” край Ямбол. Той се е движел от София за Слънчев бряг.  

13 души са пострадали и са били приети в болницата в Ямбол, съобщи Нова телевизия. Д-р Валентин Вълчев от МБАЛ „Св. Пантелеймон” Ямбол, обясни, че малко след  22 часа е подаден сигнала за тежко ПТП на магистралата. „Като цяло пациенти в животозастрашаващо състояние нямаше. В резултат на това, че автобусът се е преобърнал и се е влачил, доста от пациентите бяха с рани. От всичките 13 пациенти, двама са приети за лечение в ортопедичното отделение на болницата“,каза докторът.

Имало е вероятност и автобусът да се запали. „Всички пациенти, които приехме, бяха в дизелово гориво”, заяви д-р Валентин Вълчев.

Сред пътниците настанала паника в опит да излязат автобуса. 31 пътници се отървават на косъм от трагедия. Хората разказват, че шофьорът заспал зад волана.

Галя Василева, една от пътуващите, разказа, че в автобуса не е имало втори шофьор. „Автобусът тръгва от Слънчев бряг в 06:00 ч., отива до София и се връща обратно в четири, с един шофьор само”, заявява Галя Василева.

Някои от пътниците опитвали да държат шофьора на автобуса буден. „Имаше една рускиня до шофьора и му пускаше музика. Шофьорът беше като някакъв дрогиран, с риза разкопчана до пъпа. Шофьорът беше заспал”, заяви Веселин Алексиев.

Автобусът е бил технически изправен. Преди да тръгне от София е извършен задължителният преглед. В това увери представителят на фирмата "Юнион-Ивкони" Кирил Чачев пред Флагман.бг. "Преди 10 дни автобусът мина задължителния годишен технически преглед. Превозното средство е произведено пред 2005 година-сравнително ново. Преди малко разговарях с разследващите полицаи, за да разбера какви са причините довели до инцидента, но все няма яснота. Доколкото разбрах се работи по няколко версии", каза Чачев без да уточни какви са те, като допълни, че е пратил хора, за да проверят какво е състоянието на пострадалите, за радост между тях няма тежко пострадали.  Според него инцидентът може да е бил предизвикан дори от силния вятър. 

Шофьорът на автобуса е 50-годишният Валентин от Поморийско. Той е направил нужните по закон почивки по време на пътуването.  Кирил Чачев от "Юнион-Ивкони"увери, че Валентин е дългогодишен шофьор и е много добър в професията си.