София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пълна проверка на винпрома в Поморие

Агенция Митници ще влезе във всички винзаводи за 2 месеца

5 годиниКрими 20 Боряна Райчева

Рано тази сутрин служители от оперативното звено на Агенция Митници от София са влезли във Винзавода в Поморие. Те са показали заповед, че трябва да направят цялостна проверка на мощностите. По непотвърдена информация са открити нарушения около 16 крана и колони, но в каква връзка са те с винопроизводството и плащането на данъци – не е ясно, съобщава бургаският сайт Флагман. Винпром „Черноморско злато” в Поморие е собственост на Феста холдинг. Има две производствени бази, основната е край Поморие, а другата – в Каблешково. Произвеждат вино, ракия и винено бренди.

Според хората от Поморие „има някакъв натиск върху винопроизводителите от Бургаска област, защо не притискат собственици на подобни предприятия в други части на България”. Припомнят и съдбата на конкурентите си от цеховете в Карнобат, които бяха запечатани в пика на гроздобера преди седмица. Подозренията са, че тече мръсна поръчка за отстраняването на директора на Митница Бургас Валери Стефанов, който, вероятно, не е удобен на определен кръг хора със задкулисна власт.

Малко след старта на проверката, в интервю за Флагман, шефът на Митниците Георги Костов заяви, че , цитирам: За два месеца и два дни ще влезем и в другите винзаводи.  Костов уточни, че няма запечатване на завода в Поморие – проверката там била планова като част от обследване на работата на лицензираните  складодържатели, а не по препоръка на прокуратурата. Митничар № 1 категорично отрече да има каквато и да било поръчка както срещу винзаводите в Бургаско, така и срещу шефа на Митници Бургас.