София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пълнолуние, лунно затъмнение и зелена комета ще наблюдаваме в петъчната нощ

Явлението ще зарадва любителите астрономи

7 годиниЛюбопитно 13 Боряна Райчева

Пълнолуние, лунно затъмнение и зелена комета ще зарадва любителите астрономи, в петъчната нощ.

Пълнолунието през февруари носи името снежна луна, защото обикновено през този месец са най-обилните снеговалежи. Понякога е наричано и гладна луна заради проблеми с прехранта на някои народи.

Лунното затъмнение ще започне в 22:30 ч. по Гринуич на 10 февруари. Българско време 00:30 ч. на 11 февруари, като максимумът му ще е около 2,43 ч. и ще приключи 04:52 ч. българско време. Ще се вижда от Европа, по-голямата част от Азия и Северна Америка, както и Африка. Ще се образува от земната полусянка и няма да има пълна или частична фаза, а яркостта на лунния диск само ще намлее.

Периодичната комета 45P/Хонда-Маркос-Пайдушкова, която се появи в новогодишната нощ, ще премине само на 12 милиона километра от Земята. Тя може да бъде наблюдавана от четвъртък до неделя преди зазоряване с бинокъл или малък телескоп. Кометата ще бъде синьозелена с опашка като ветрило. Цветът й се дължи на двуатомния въглерод, който свети в зелено в космическия вакуум.

Преминаването на 45/P Хонда-Маркос-Пайдушкова е осмото най-близко от 1950 г. пълнолуние откакто кометите се следят със съвременни технологии. През 2011 г. Тя се е доближила още повече до Земята, но следващите й преминавания край нас ще са по-отдалечени.