София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първан Симеонов: Референдумът за „Бедечка“ е успех

Според социолога активните старозагорци са се произнесли категорично

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Казусът с парка „Бедечка“ в Стара Загора е сходен с други казуси в страната – както в столичния квартал „Младост“ със застрояването в междублоковите пространства, Морската градина във Варна и другаде. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ директорът на „Галъп“ Първан Симеонов, който е един от инициаторите на референдума в Стара Загора.

Според него в цяла България има структурен проблем с реституцията на земи, които се водят земеделски, но са де факто вече урбанизирана територия.

Той посочи, че за парка „Бедечка“ вече има подготвени планове за застрояване на цялата му южна част.

Паркът е 400 декара, в него има 4000 картотекирани дървета и около 200 животински вида, посочи Симеонов.

Той добави, че макар да са гласували малко над 20 000 избиратели от имащите право на глас над 140 000, в огромното си мнозинство гласувалите са казали да на запазването на парка, а кметът Живко Тодоров е обещал да се съобрази с този вот.

И строителството на нов квартал, и запазването на парка ще струва много пари, въпросът е какво искат хората – запазването на зелената територия за стотиците хиляди старозагорци и гости на града или жилища за една малка група, коментира социологът и посочи, че за него резултатът от референдума е успех, тъй като 85 % от гласувалите са подкрепили съществуването на парка.