София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първанов поиска оставката на президента Плевнелиев

Министрите подкрепиха решението да не съставя служебно правителство

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Лидерът на АБВ Георги Първанов призова президента Росен Плевнелиев да подаде оставка. Така щял да поеме отговорност заслучилото се. След като Реформаторският блок информира държавния глава, че проучвателният мандат не е приключил с успех, той обяви, че няма да съставя служебен кабинет, а ще остави това на приемника си Румен Радев.  

„Наистина става дума за нарушение на Конституцията“, коментира Първанов. „Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика и организира служебно правителство. Това изрично е записано в чл. 99, ал. 7, без да съдържа този текст в себе си възможности може или не може. Г-н Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание“, заяви лидерът на АБВ.

Министрите от правителството в оставка обаче подкрепиха решението на Плевнелиев.

Министърката на правосъдието Екатерина Захариева коментира, че президентът е постъпил правилно и посочи, че той е изразил готовност да назначи кабинет веднага, ако Румен Радев му го предложи.

Разбираме и подкрепяме решението на президента Плевнелиев, надяваме се новоизбраният държавен глава бързо да формира служебен кабинет, каза от своя страна регионалната министърка Лиляна Павлова.

Според Вежди Рашидов решението на президента е отговорно и правителството ще продължи да работи, докато дойде друго.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък каза, че решението на държавния глава е „нормално и естествено“.

След връщането на мандата от Реформаторския блок президентът Плевнелиев каза, че няма да назначава служебно правителство, понеже това ще е символ на разделение и ще говори зле за държавата пред света.