София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първанов: Правителство без БСП и ГЕРБ е обречено на неуспех

"Досегашното управление беше повече от вредно"

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Всеки опит за съставяне на правителство извън двете най-големи политически сили ГЕРБ и БСП, е обречен на неуспех, заяви в телевизионно интервю лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му вотът на изборите ясно е показал, че народът иска промяна и има предпоставки за оздравяване на президентската институция. Първанов заяви още, че лично е съветвал премиерът в оставка Борисов да направи сериозни промени в кабинета.

„Кризата в управлението стана ясна още пролетта, така че онова, което се случи на изборите, просто показа в целия блясък кризата на доверието на хората. В този смисъл нямаше нищо по-естествено от това Борисов да си тръгне. Това управление беше повече от вредно, така че то трябваше да си тръгне”, заяви лидерът на АБВ.

По думите му на предстоящия вот изборът ще бъде между ляво и дясно, но е важно кой ще бъде в центъра, за да даде повече разум и повече идеи за управлението. Според Първанов Румен Радев трябва да остане надпартиен, но не и антипартиен – тоест да поддържа добри отношения с всички партии.

„Опитват се да вкарат новоизбраният президент в една схема, която е вредна за него. Той трябва да се обяснява непрекъснато, че не е руски агент. Винаги има сили, които са заинтересовани от създаването на полюси по тази линия”, допълни Георги Първанов.