София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първанов: За АЕЦ „Белене“ има пазар на Балканите

Трябва да се строи

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

АЕЦ „Белене" трябва да се строи, като за централата има пазар на Балканите, заяви за БТВ лидерът на АБВ Георги Първанов. Той коментира, че проектът трябва да се реализира със сериозно държавно участие, „ако искаме да бъдем фактор в енергетиката на региона". Първанов посочи, че според него докладът на БАН е доказал необходимостта от развитие на ядрената енергетика.

„Аз съм за вариант със сериозно държавно участие - може да се измерва с това, което е направено до момента. Тези пари се инвестират в един проект, който дава най-евтината електроенергия. Къде в света има губеща ядрена централа? Къде в света има частни централи - това е екзотика", коментира лидерът на АБВ.

Първанов похвали действията на премиера Бойко Борисов в отношенията с Македония, като подчерта, че са важни не толкова конкретните споразумения, колкото самият факт, че министър-председателите на двете страни обсъждат проблемите в приятелска атмосфера.