София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първанов: Законът за КСНС е неработещ

Има тежко напрежение между институциите, смята президентът Първанов

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

"Форматът на Консултативния съвет при президента е да бъде работещ орган, по мое време преди провеждането материалите се раздаваха предварително, имахме категоричното уверение, че ще присъстват и премиер, и председател на Народното събрание. Сега вижте какво става-един влиза, един излиза, като в хан. Хората чакат някакви позитивни сигнали, а такива няма", каза в студиото на бТВ президентът Георги Първанов. Той подчерта, че самият закон за КСНС трябва да се преработи основно, тъй като е неработещ.

Първанов подчерта, че се е старал да работи добре с всички премиери по време на неговите мандати. „С премиера Сакскобургготски имахме блестящи отношения и го правехме и тук в България, и навън. С Борисов в повечето време сме имали добри работни отношения“, допълни той.

Според Георги Първанов, президентът не може да води дебат на всички фронтове. „Разменените реплики между Радев и Борисов нагнетяват напрежението. Третият кабинет на лидера на ГЕРБ стартира със стремеж за повече диалогизъм, но в последните седмици това се променя и виждаме как отново започва една война на всички фронтове. А и с партньори като Валери Симеонов управляващата коалиция ще има сериозни проблеми, правя разлика между неговото поведение и това на ВМРО", смята той. Първанов посочи, че има тежко напрежение между институциите и даде за пример Закона за отбраната, който бе върнат от президента, а депутатите го прегласуваха.