София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първата бутилка „Божоле“ идва у нас

Френското вино е посрещнато в още сто държави

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

София посреща първата бутилки от новото „Божоле“. Прочутото младо френско вино е от много добра реколта, а стратегията е да се обнови имиджът му, за да се спре спадът на продажбите, най-вече в най-големия вносител на тази напитка, Япония.

„Новото Божоле дойде!" - и тази година, с тази реплика ще бъде отворена първата бутилка от новата реколта на известното френско младо вино.

Представянето на новото „Божоле“ традиционно се отбелязва на третия четвъртък от ноември. Тази година събитието ще се проведе в Националния дворец на културата, а темата на изданието е „Галерия на изкуствата Божоле“.

Празникът в София ще започне с тържествено отваряне на първата доставена бутилка от новата реколта, което ще се обяви от Стефан Делайе, Председател на Френско-българската търговска и индустриална камара и Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, в ролята си на патрон на церемонията. Те ще се обърнат към гостите, като им съобщят радостно, че новата реколта е пристигнала с думите: Младото вино е нетърпеливо и за това е прието то да бъде изпивано сравнително бързо след производството му.

София ще отпразнува посрещането на „Божоле Нуво“, наред с над 100 държави по целия свят.

„Доброто подреждане на планетите тази година е допринесло за добрата реколта, с добро качество на гроздето, хубаво време и големи количества. Годината беше много добра, както и в много други региони във Франция", изтъкна пред АФП Доминик Пирон, председател на дружеството "Ентер божоле" (InterBeaujolais).

Тазгодишното вино притежава изключителните заоблени аромати, усещат се цветовете на тъмно-лилав гранат, прекрасните кадифени танини и аромати на червени и черни горски плодове.