София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първата жена-шеф на Европол

Катрин де Бол иска да повиши доверието в агенцията

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бившият ръководител на криминалната полиция на Белгия, Катрин де Бол от днес официално встъпва в длъжност като изпълнителен директор на Европейската служба за борба с престъпността (Европол). За първи път в историята тази институция се ръководи от жена, съобщи организацията, цитирана от ТАСС.

Номинацията й бе одобрена от Съветъ на ЕС по вътрешни работи и правосъдието на планираната среща в Брюксел на 8 март. В тази позиция тя замени изпълнителния директор на Европол Роб Уейнрайт.

Ръководителят на Европол се назначава за срок от четири години.

"Основната ми задача в този пост ще бъде да се увеличи доверието в агенцията и увеличаване на ефекта от работата й. Също е необходимо да се гарантира запазването на баланса между оперативните нужди на страните-членки и ролята на Европол в европейския дневен ред в областта на сигурността", каза де Бол след назначаването й.

48-годишната Катрин де Бол - адвокат по образование, е първият офицер от жандармерията, а след това на наказателното полицията в Белгия. През 2012 г. става генерален комисар на федералната полиция на Белгия, като става първата жена в тази позиция.