София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първи разговори между Путин и Ердоган след извинението на Турция

Двамата лидери разменят думи часове след атентатите в Истанбул

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия и Турция вървят едни към други. Днес се очаква да се проведе първият разговор между лидерите на двете страни след извинителното писмо на турския президент.
Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще разменят първи думи по телефона на фона на различни сътресения в двете страни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че инициативата за „затопляне“ в отношенията е на Русия. Той уточни, че не бива да се очаква много от този разговор, тъй като това е голяма крачка, но пътят към помирение е дълъг.
Двамата лидери размениха само задочни реплики в медиите. Ердоган пръв „подаде ръка“ на Русия с писмо, в което изказва съжаление от сваления Су-24 над турско-сирийската граница.
Търговските отношения между двете страни пострадаха силно заради случая. Само през май туристите от Русия в Турция са намалели с почти 92%.
Очаква се Путин да изрази позицията на Кремъл и по вчерашните атентати в Истанбул, при които загинаха 36 души, а стотици други бяха ранени. Русия и Турция са в силна битка с терористите от „Ислямска държава“, които поеха отговорност за снощните атаки.