София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първият български космонавт е в болница, съмнения за инсулт

Приет е във ВМА

7 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Първият български космонавт Георги Иванов е приет в понеделник сутринта във ВМА, съобщиха от пресцентъра на болницата. Лекарите предполагат, че той е получил инсулт.

Няма данни за травми в главата и мозъка. Иванов е настанен за лечение и наблюдение в Клиниката интензивна терапия към болницата.

Георги Иванов е първият български космонавт. Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 година. Излита в Космоса на 10 април 1979 г. в международен екипаж с командир на полета Николай Рукавишников.

В Космоса Георги Иванов прекарва 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Поради по-висока от предвидената скорост корабът „Союз-33“ не успява да се скачи с орбиталната станция и е принуден да се върне на Земята, като Иванов успява да се справи с трудната ситуация и да го приземи.

Първият български космонавт е носител на званията Герой на Народна република България и на Съветския съюз, както и на ордените „Георги Димитров“, „Ленин“ и „Стара планина с мечове“.