Гледай
на живо

Първият сняг се очаква между 25 и 28 ноември

Хубавото време си отива в понеделник

Първият сняг се очаква между 25 и 28 ноември Синоптикът и авиационен метеоролог Петър Янков гостува в предаването „Делници“ по Евроко... thumbnail text

Синоптикът и авиационен метеоролог Петър Янков гостува в предаването „Делници“ по Евроком. Той разказа за работата на синоптиците и даде детайлна прогноза за времето през идните дни.

Янков каза, че презентаторите, които представят времето по телевизията, са острието на метеорологичното копие, но зад тях стоят много специалисти, включително и истинските синоптици. Той добави още, че модерната прогноза не е само какво ще бъде времето, но и защо и как се развива.

На въпроса в какъв период от време е най-точната прогноза, Петър Янков отговори, че най-голяма достоверност има до 15 дни. Правят се опити за няколко месеца напред, като се включват много статистически модели, но засега резултатите са незадоволителни.

Янков каза, че тази събота и неделя ще е последният топъл и слънчев уикенд. Хубавото време на Балканите ще завърши в понеделник, когато се очакват валежи и максималните температури ще са между 16 и 22 градуса. От вторник минималната температура ще падне до 14, а сряда - до 12 градуса. Поговорката „Всяко чудо за 3 дни“ съвпада с естествения синоптичен период, така че от сряда времето пак ще се подобри.

Относно първите снеговалежи, синоптикът, коментира, че още в началото на ноември температурите ще се понижат значително, като валежите в планините ще се превърнат в сняг. Първите снеговалежи в заселените места пък се очакват между 25 и 28 ноември, когато ще се натрупа и трайна снежна покривка.