София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първите трамваи, дарени от Швейцария, тръгват днес

Резултати от проекта „Модернизирани трамваи за град София” вече са налице

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Днес, в 11.00 часа, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова и посланикът на Швейцария в България Н. Пр. Денис Кнобел ще участват във въвеждането в движение на първите трамваи, дарени по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

"Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито "краставичките" заради асиметричната им форма и зелен цвят", казва посланикът на Швейцария Денис Кнобел.

Общо 28 трамваи ще пристигнат по програмата до края на годината, като първите четири вече са готови за въвеждане в експлоатация след необходимата им адаптация за работа в София. Втората доставка от осем трамваи вече пристигна в депото на „Столичен електротранспорт“ преди дни.

До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.

Целта на проекта „Модернизирани трамваи за град София” е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на града. Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна поема 85% от стойността му. Новите трамваи, които ще се движат в столицата, са предоставени безвъзмездно и са поредно свидетелство за доброто сътрудничество между двете страни.