София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пускат пловдивския доктор от ареста

Убийството е станало не в дома, а в гаража

6 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Д-р Иван Димитров ще бъде пуснат от ареста с мярка подписка. Това решение обаче не било взето на база протестите, а на вътрешните убеждения на прокурора Георги Пенев. Това заяви самият той преди минути на извънредния брифинг на прокуратурата.

Окръжния прокурор Румен Попов изнесе фактите установени до момента, като те доста се разминават с първоначалната информация, която се тиражираше.

Попов обясни, че към момента за опит за грабеж, жената и децата на д-р Димитров не са били във въпросното жилище, а в село Крумово край Пловдив. Установено също, че не е имало за съучастник на Жоро Плъха  - той е бил сам. Оръжието, което е незаконно, е било притежавано от д-р Иван Димитров, а именно пистолет "Валтер". Самият обир бил извършен не в дома на обвинения, а в гаража му.

"Обвиняемият е наблюдавал опита за кражба поне 30 минути, без да уведоми компетентните органи. При излизането от гаража и побягването от страна на крадеца настъпва сблъсък, при който обвиняемият е произвел един изстрел, за да възпре действията на крадеца. Крадецът е хвърлял по него различни предмети. На три пъти е променена версията какви са били те - първо метална тръба, после табела, а после нож, който е бил открит в дома на обвиняемия. Той е бил измит", каза Попов.

"След изпразване на целия пълнител на "Валтер"-а крадецът е успял да избяга до мястото, където е открит. Само един от куршумите е попаднал в тялото на Плъха. Там е издъхнал от раните си", заяви още прокурорът.

Понастоящем оръжието не е открито. Заключението за пистолета и изстреляните куршуми е на базата на показанията на д-р Димитров,