София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пускат трето трасе за тировете по Дунав мост 2

Очаква се трафикът да се облекчи

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Трето трасе за преминаване на тежкотоварни автомобили през моста Видин – Калафат ще бъде отворено след дни, съобщиха от „Гранична полиция”. Забавянето започва от контролния пункт, който е на румънска територия. Шофьорите изчакват още със закупуването на винетки и разрешителни за преминаване през Румъния. На българска територия няма контролни пунктове на нито една от службите.

От половин година за преминаване през пункта се чака от 5 до 10 часа на българска територия. Образуват се опашки от 5 – 8 и дори 10 км. Шофьорите протестират. Те твърдят, че за времето на изчакването могат да стигнат до мястото на превозваните товари в страните от Западна Европа. За ферибоота не сме чакали толкова, твърдят те.

На срещата е решено да бъде отворено още едно трасе, специално за преминаване на тирове. Това обаче не може да стане веднага, нужно е време за преустройство на работата на данъчната администрация и граничната служба на Румъния. От пункта се надяват това да стане след няколко дни.