София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пуснаха Дончо Атанасов от следствието без обвинение

Бившият шеф на АПИ не чувствал вина

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Бившият шеф на АПИ Дончо Атанасов си тръгна от сградата на Националното следствие без да му бъде повдигнато обвинение. Атанасов бе разпитван повече от два часа от следователите по повод фаталния участък от пътя София-Своге, в който намериха смъртта си 17 души, а други 21 пострадаха.

Пред журналисти Атанасов коментира, че никой никога не е коментирал въпросът трябвало ли е опасният завой, в който стана тежката катастрофа, да бъде изправен.

Бившият шеф на АПИ заяви, че не се чувства виновен. Според него агенцията като възложител е нямала правомощие да въздейства на фирмата, ремонтирала пътя Своге - София, по време на гаранционния срок, който изтича в края на 2018 г. Запитан има ли механизми държавата да накара една фирма да си свърши работата, Дончо Атанасов обясни, че си има договори.

Атанасов заяви, че не знае на кого е мантинелата на пътя и че тя е извън проекта. На въпрос дали е нормално шофьорите да навлизат в насрещното платно, защото е невъзможно да се вземе завоя, той се изненада и обясни, че там на ден минават 1600 автомобила и има знак за ограничение на скоростта. "Сложили сме повече от необходимите знаци там и освен това шофьорите карат с превишена скорост", добави той.

Все още в следствието е другият, призован за днес - бивш шеф на АПИ Лазар Лазаров.