София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПУСНАХА ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ АКУШЕРКАТА ЕМИЛИЯ КОВАЧЕВА

АКУШЕРКАТА Е В ДЕПРЕСИЯ, ОТСЛАБНАЛА С 10 КГ

8 годиниКрими 11 Боряна Райчева

Съдът разгледа мярката на акушерката Емилия Ковачева, заради искането на защитата за освобождаване в следствие на здравословни проблеми. Според задържаната и нейния адвокат, тя е подложена на непрекъснат стрес в ареста, има сърцебиене и е отслабнала с 20 кг.
Лекарят, извършил експертизата, заключва, че тя има камък в жлъчката и е в депресия, но състоянието й позволява да остане в ареста и може да се лекува.

На заседанието адвокатът на Ковачева Владислав Янев поиска отвод на съдебния състав поради небезпристрастност, тъй като двама от тримата членове са гледали предходна мярка за неотклонение на обвиняемата.
Акушерката е в ареста от края на април когато беше задържана за побой над четиридневната Никол в столичната болница „Софиямед“ където работи Ковачева. Бебето беше транспортирано в болница „Токуда“ с отоци и множество наранявания, в следствие на нанесени многократни удари с ръка и стъклено шише. Видеозаписите от камерите показват, че именно Ковачева е извършила побоя над Никол. На предишното заседание, прокурорът заяви, че има данни за предишни прояви на насилие на акушерката над други бебета. Още тогава защитата пледираше за смекчаване на мярката с по-лека, заради психическото и здравословно състояние на подсъдимата.

Сред причините, които изтъкнаха съдиите, за замяна на мярката за неотклонение с домашен арест, е и фактът, че Емилия Ковачева не е правила опити да се укрива или да попречи на разследването.