София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пуснаха трамваите по "Графа"

Гражданите да внимават: Новите релси били много безшумни

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Движението на трамваите по емблематичната столична улица „Граф Игнатиев” вече е възстановено. Мотрисите по Графа бяха спрени в началото на май. След дълъг и спорен ремонт на релсовото трасе трамвайните линии 10, 12 и 18 започнаха работа по старото си разписание.

Служителите на Столична община обходиха трасето, за да проверят дали всичко върви по план и заснеха с видео движението. Те дори предупредиха гражданите да внимават когато вървят по улиците, че новите трамвайни релси са много безшумни.

С ограничители е отделена пешеходна зона от трамвайното трасе, с цел осигуряване  безопасността на гражданите.  Именно ограничителите попаднаха под прицела на общественото внимание, като бяха сравнени с надгробни плочи или перки от акула. Тогава инвеститорът ги промени, като запази формата им, но ги направи по-малко по обем.

Първоначалният срок за възстановяване на движението по „Граф Игнатиев“ беше в началото на октомври, но това на практика стана с два месеца закъснение. Вече са монтирани и новите табла на спирките, които показват движението на трамваите.

Ремонтните дейности по улицата обаче продължават. Предстои да се завършат площадните пространства и тротоарните настилки. Очаква се в идните дни да бъдат махнати и загражденията около градинката на храма „Св. Седмочисленици“.

Ремонтът на Графа доведе до оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, които получи и обвинение за длъжностно престъпление.