София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин е против приемането на Украйна и Грузия в НАТО

Той призова да се обмисли подобно разширяване на Алианса

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия ще реагира пропорционално на агресивните стъпки, предприети от НАТО, а тези, които искат да включат Украйна и Грузия в Алианса, трябва да помислят за последиците от такава политика. Това заяви руският лидер Владимир Путин по време на среща на посланици и постоянни представители на Русия.

"Ще реагираме пропорционално на такива агресивни стъпки, които представляват пряка заплаха за Русия. Нашите колеги, които играят на обостряне, се опитват да включат, например Украйна или Грузия във военната орбита на Алианса.  Би било по-добре да помислим за възможните последици от такива безотговорни политики", каза Путин.

Според него основата за сигурността в Европа се състои в развитието на сътрудничество и доверие.

"Ключът към гарантиране на сигурността и стабилността в Европа е именно разширяването на сътрудничеството и възстановяването на доверието, а не разгръщането на нови бази и военна инфраструктура за НАТО по руските граници, което се случва сега", подчерта той.

По-рано Путин каза, че Русия би реагирала изключително отрицателно  на присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО.

На 18 юли генералният секретар на Алианса Йенс Столентебер отбеляза, че руската страна не трябва да се страхува от желанието на Грузия да се присъедини към НАТО.