София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин, Ердоган, Меркел и Макрон - среща на върха в Истанбул

Ще обсъждат начини за политическо разрешаване на кризата в Сирия

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Истанбул, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Лидерите на четирите страни ще обсъдят начини за политическо разрешаване на кризата в Сирия и социално-икономическо възстановяване на близкоизточната страна.

Четиримата лидери ще обсъдят и постигнатото на 17 септември споразумение между Анкара и Москва за установяване на демилитаризирана зона в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Срещата на върха ще се проведе в двореца Вахдетин, който в момента се използва като офис на турския държавен глава и държавен дом за приеми на чуждестранни гости.

Както съобщи пресслужбата на Кремъл, на срещата в Истанбул се планира обмен на мнения за придвижването на процеса за политическо разрешаване на конфликта в Сирия и по-нататъшните действия за укрепването на сигурността и стабилността, с което да се създадат условия за възвръщането на бежанците и възстановяване на социално-икономическата инфраструктура на републиката. От Кремъл отбелязаха, че страните имат различни подходи, но, „като цяло, искат политическо разрешаване на конфликта в Сирия“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон тази сутрин е разговарял по телефона с руския си колега Владимир Путин часове преди четиристранната среща на високо равнище по уреждането на сирийския проблем днес по-късно в Истанбул.

Макрон е подчертал необходимостта от политическо уреждане на сирийския конфликт и е изразил желание участниците в срещата в Истанбул да се ангажират да не допускат използване на химическо оръжие, както и да гарантират трайно спазване на режима на прекратяване на огъня, за да се избегне хуманитарна катастрофа.

Според съобщение от пресслужбата на Кремъл, на срещата на върха трябва да бъдат обсъдени и „редица други актуални международни въпроси“, но какви именно теми ще допълнят дневния ред на срещата за Сирия не се уточнява. Освен четиристранната среща, лидерите, както се очаква, ще разговарят един с друг и в двустранен формат.