София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Борисов обсъдиха АЕЦ „Белене“

Двамата разговаряха за енергийните проекти в България

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин и българският премиер Бойко Борисов проведоха вчера телефонен разговор. Президентът Путин поздрави Босиво по случай националния празник и обсъдиха енергийните проекти на територията на България.

Путин обяви, че Русия има готовност да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по АЕЦ „Белене“, след като Борисов му представи идеята си за развитие на проекта.

Двамата обсъдиха и газовия хъб "Балкан" и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. Проектът по "Турски поток" в голяма част е изпълнен, увери руският президент. Борисов информира Путин, че на 1 юни се очаква да бъде завършена интерконекторната връзка между България и Турция. Изграждане на отклонение от газопровода, което да достига пряко до хъба, също беше коментирано.

Премиерът ни запозна руския президент с  темата за Западните Балкани - за изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

Путин и Борисов коментираха и провеждането на бъдеща среща между тях по време на Българското председателство.

Двустранният диалог между двамата се развива добре. Това подчертаха Бойко Борисов и Владимир Путин в разговора си и добавиха, че се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма.