София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Борисов ще говорят за енергетика

Екатерина Захариева потвърди датата на срещата – 30 май

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Стоим много добре на европейската и световна сцена, коментира външният министър Екатерина Захариева по повод успехите на дипломацията ни и ефектите от Българското председателство на Европейския съвет пред БНТ.

Тя коментира срещата между Борисов и Путин и заяви, че срещата не е по спешност. Двамата ще разговорят за енергетика.

Министър Захариева потвърди датата на срещите - 30-ти май. Темите са енергийните проекти и икономически въпроси. По думите й за България е много важно да получава директно доставките, а не да плаща за транзит на газ.

По време на среща ще бъде обсъден и туризмът. Захариева припомни, че президентите Еманюел Макрон и Владимир Путин също са се срещнали и са обсъдили запазване на ядрената сделка с Иран.

Тя бе категорична, че Иран трябва да спазва сделката и ясният план за ядрено разоръжаване. Това е първото условие на ЕС, ако Иран изпълнява ангажиментите си по този план - ЕС ще изпълнява също ангажиментите си по споразумението коментира Захариева.

Министър Захариева припомни, че са основателни притесненията на САЩ за балистичната програма. Тя добави, че САЩ са стратегическият партньор на ЕС. До края на месеца трябва да стане ясно дали САЩ ще изключи ЕС от списъка на държавите, които се облагат с мито вносът на алуминий и стомана. Позицията на ЕС е, че не може да преговаря с вдигнати до стената ръце и иска изключване на страните от ЕС от този списък, за да започнат разговорите за задълбочаване на търговията с LNG.

Тази среща ще бъде домакинствана от България в началото на юли. Важни теми ще са селското стопанство 16 плюс 1 между лидерите от Централна, Източна Европа и Китай стопанство, земеделието.

Относно предложението за името на Македония - Илинденска Македония - Захариева коментира, че й се иска да го приеме като израз на желание на Македонската страна да покаже, че имаме обща история и общо минало. Министър Захариева коментира, че има пет предложения за името, които съвсем не са лоши и се надява да бъде избран някой от тях.