София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин и Ердоган не одобряват решението на САЩ за Йерусалим

Двамата се срещнаха в Анкара и обсъдиха ситуацията в Близкия изток и Сирия

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха вчера ситуацията в Близкия изток и Сирия, предаде ТАСС. Пред журналисти след срещата, която се проведе в Анкара, руският президент обяви, че двамата са се обединили около позицията, че решението на САЩ за Йерусалим ще има дестабилизиращо влияние в региона.  Преместването на посолството на САЩ в Ерусалим, според Путин, "не помага за уреждането на положението в Близкия изток, а обратно, дестабилизира и без това сложната обстановка в региона". Президентите на Русия и Турция настояват да се спазват резолюциите на ООН, а статутът на Йерусалим да решат преки преговори между Израел и Палестина.

По отношение на Сирия двете държави си взаимодействат. Русия вече е започнала да изтегля войските си в Сирия, както по-рано нареди Путин при посещението в Сирия. Това е обявил руският военен министър Сергей Шойгу в Турция.

Москва мисли и за продължаване на преговорите в Сирия през 2018 година с участието на президента Башар Асад, на когото е съюзник.  Владимир Путин разказа и за срещата си по-рано през деня със сирийския президент Башар Асад при изненадващата си визита в Сирия. Путин и Асад обсъдили провеждането на Конгреса на сирийския национален диалог в началото на 2018 г. "Няма да скрия, че при днешното си посещение в Сирия подробно разговарях с президента Асад по този въпрос", отбеляза руският президент.

Турция и Русия са договорили кредиттно споразумение за развитието на военната и техническите сфери. „ Надяваме се то да бъде подписано скоро“, заяви Ердоган. Очаква се първите суми по кредита да бъдат предоставени веднага след подписването му. Двете страни уточняват последни подробности.