София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин и Ердоган откриват проекта „Турски поток“

Руският президент е на еднодневно посещение в Турция

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин е на еднодневно работно посещение в Турция, където ще участва в церемония по повод завършването на морската част на газопровода "Турски поток", съобщи ТАСС. По информация от Кремъл, турският президент Реджеп Ердоган и руският лидер, ще се включат в церемонията по полагането на тръбите от проекта по суша, чрез чрез видеоконферентна връзка.

Путин и Ердоган ще имат и среща, по време на която се очаква да обсъдят въпроси за по-нататъшното развитие на руско-турските отношения и настоящите регионални и международни проблеми, отбелязва пресслужбата на руския президент.

Това е третото посещение на Путин в Турция за тази година, припомня ТАСС. И двата случая бяха за участие в международни срещи за Сирия: през април във формат Русия-Иран-Турция и през октомври във формат Русия-Франция-Германия-Турция. Руският президент проведе отделни двустранни разговори с Ердоган.

Според турските медии Путин и Ердоган ще обсъдят и изпълнението на споразумението за доставка на руски противовъздушни ракети S-400 на Анкара, както и ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където трябва да се създаде демилитаризирана зона, в съответствие със споразумението от 17 септември в Сочи между лидера на Руската федерация и Турция.

В края на май "Газпром" и турското правителство подписаха договор за изграждането на сухопътната част на тръбопровода "Турски поток" за доставка на руски газ на европейските потребители. Газпром започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 г. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. Дължината му е 930 километра. Тръбата ще продължи по суша още 180 километра до границата на Турция със съседни държави.

Според Анкара стартирането на проекта „Турски поток“ ще гарантира енергийната сигурност на Европа. Първата тръба ще доставя синьо гориво за Турция, а втората – за Южна и Югоизточна Европа.

По думите на заместник-председателя на съвета на "Газпром" Александър Медведев, предстои в близко бъдеще компанията да определи маршрута на втората линия на турския поток за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Той обясни, че се обсъждат две основни възможности в съответствие с процедурите в Европейския съюз и Европейската комисия.  Руският премиер Дмитрий Медведев цитира Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.