София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Ердоган се срещат в Москва

Двамата ще обсъдят ситуацията в Сирия

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна днес на еднодневно посещение в Москва, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. Двамата ще обсъдят предложената от Анкара "зона за сигурност" в северната Сирия. Двамата държавни глави ще се срещнат в Кремълския дворец, а срещата се очаква да продължи до полунощ, съобщи Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

В изявление на Кремъл се посочва, че Путин и Ердоган "ще разговарят по въпроса за ситуацията в Сирия, както и ключови аспекти на двустранното сътрудничество в търговията, икономиката, културата и хуманитарната област".

С визитата на Ердоган в Москва започва "дипломатическият трафик между Турция и Русия за 2019 г." след осем срещи и 18 телефонни разговора, пише проправителственото издание "Дейли сабах". То цитира думи на Ердоган от понеделник, според които приоритетна тема ще са "освободените от терористични елементи" райони на Сирия и ситуацията, която ще последва там изтеглянето на САЩ.

Русия и Турция са на противоположни страни на конфликта.

Русия предоставя критична подкрепа на правителството на сирийския президент Башар Асад, докато Турция подкрепя опозиционните бойци, които се борят срещу сирийските правителствени сили.

Русия и Турция обаче се съгласиха да координират наземните операции в Сирия след изненадващото съобщение на американския президент Доналд Тръмп през декември, че ще изтегли около 2 000 американски войници от Сирия, припомня rferl.

На 21 януари Ердоган каза, че ще разговаря с Путин за създаването на контролирана от Турция "зона за сигурност" в северната Сирия.

Американските сирийски кюрди, които контролират голяма част от Северна Сирия, отхвърлиха идеята. Те се страхуват от турска военна офанзива срещу територия под техен контрол - офанзива, заплашена от Ердоган, който твърди, че сирийските кюрди са свързани с кюрдски терористи в Турция.

Руският външен министър Сергей Лавров миналата седмица отхвърли идеята за турските военни сили в северна Сирия, като заяви, че Дамаск трябва да поеме контрола над северната страна на страната.