София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна

Двамата са разговаряли по телефона

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин  и германската канцлерка Ангела Меркел са обсъдили по телефона изпълненето на Минските споразумения за конфликта в Източна Украйна, съобщава пресслужбата на Кремъл.

 „По инициатива на германската страна се състоя телефонен разговор между президента Владимир Путин и канцлера на Германия Ангела Меркел“, пише в официалното изявление.

Двамата са обсъдили инициативата на Москва за създаване на мисия на ООН по съдействие на охраната на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ. Путин е подчертал, че Москва е готова да допълни функциите на мисията на ООН, които са предписани в проекторезолюцията на Съвета за сигурност на световната организация, предложена от Русия.

„Охраната на наблюдателите на ОССЕ може да се осъществи не само на местата на съприкосновение, но и на други места, където специалната мониторингова мисия провежда своите инспекционни посещения в съответствие с Минските споразумения“, се подчертава в съобщението.