София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин: Искаме ЕС да просперира и да бъде стабилен

Руският лидер даде обширно интервю за австрийска телевизия

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Русия иска ЕС да просперира и да бъде стабилен. По-специално, традиционният и надежден партньор на Руската федерация в Европа е Виена. Това каза в интервю за австрийския телевизионен канал ORF президентът на Руската федерация Владимир Путин в навечерието на  посещението си в Австрия.

Путин засегна най-належащите теми на световната политика, включително ситуацията в КНДР, разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна, предполагаемата намеса на Руската федерация в изборите в други страни и други важни въпроси.

Путин заяви, че Австрия отдавна е "традиционен и надежден партньор в Европа" за Русия. "През изминалата година търговията с Австрия се увеличи с 40.5%. Уважаваме позицията на Австрия и нейния неутрален статут. Както знаете, Русия е един от гарантите на този статут и участва в подготовката на държавен договор ", подчерта руският президент и отбеляза, че благодарение на сътрудничеството между двете страни газовият център в Баумгартен стана най-големият в Европа.

Запитан дали Руската федерация се интересува от разединяването на Европейския съюз, руският държавен лидер бе категоричен: "Нямаме цели да разделяме нищо в Европейския съюз. Напротив, ние се интересуваме от това, че ЕС е единен и проспериращ, защото Европейският съюз е наш най-голям търговски и икономически партньор. И колкото повече проблеми има в Европейския съюз, толкова повече рискове и несигурности имаме за себе си“.

Той подчерта, че е необходимо да се засили сътрудническото между Москва и ЕС и припомни, че понастоящем търговският оборот със страните от ЕС е близо 250 милиарда евро.

По повод обвиненията на някои западни страни, които твърдят, че Москва се намесва в избора им и по-специално, че това се прави чрез "готвача на Путин" – ресторантьора Евгений Пригожин, руският президент заяви, че това е „смешно“. „Колко ниско е паднало всичко, което се случва в информацията и политическата сфера в съседните западни страни, ако ресторантьор на Русия може да повлияе на изборите в някои от европейските страни или в Съединените щати!"- каза Путин.

Той също така отбеляза, че фактът, че той познава Пригожин, не дава основание да свързва дейностите на ресторантьора и руската държава. Като пример, той даде американския милиардер Джордж Сорос. Според Путин той активно финансира различни политически организации в други страни, но Вашингтон в същото време силно подчертава липсата на комуникация между Белия дом и Джордж Сорос.

"В Съединените щати има такъв фигурант - г-н Сорос, който се намесва по всички въпроси по света. А на мен много често нашите американски приятели казват: "Америка няма нищо общо с това като държава". Вече има слухове, че г-н Сорос иска да разтърси еврото, европейската валута. Попитайте Държавния департамент защо го прави. Държавният департамент ще ви каже, че няма нищо общо с това ", каза президентът.

Като продължение на американската тема, Владимир Путин обясни и защо официалната му среща с американския президент Доналд Тръмп още не се е състояла.

"Според мен това е резултат от продължаващата остра вътрешна политическа борба в самите Съединени щати ... Тези възможни срещи зависят до голяма степен от вътрешнополитическите подходи на самите Съединени щати", каза руският президент.

В същото време Путин припомни, че той и Тръмп са се срещали няколко пъти в различни международни заведения и също продължават да водят диалог по международни въпроси чрез телефонни разговори.

В същото време, Путин приветства предстоящата среща на върха между Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в Сингапур, която ще се проведе на 12 юни. Подумите му темата за ядрено разоръжаване на Северна Корея, която ще бъде обсъдена там, напълно отговаря на интересите на Русия.

Един от най-острите моменти в интервюто беше темата за малайзийския "Боинг", свален в Украйна. Австрийският журналист настоя, че Русия трябва да признае своята отговорност за трагедията, както заяви международната разследваща комисия.

Путин обаче посочи, че Москва не разглежда разследването като обективно, тъй като не са взети под внимание аргументите на Руската федерация и руските експерти.

Той също така отбеляза, че инцидентът в много отношения се дължи и на факта, че Киев не е затворил въздушното пространство над зоната на военни операции за граждански полети, както се изисква от правилата на ИКАО (Международната организация за гражданска авиация). Путин напомни и за изказването на Млайзия по темата: „Трябва да ви разочаровам и да ви разстроя. Неотдавна малайзийските официални представители заявиха, че не виждат намесата на Русия в това ужасно трагично събитие, че нямат доказателства, че Русия е замесена ", каза той.