София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин изрази готовност за среща с Ким Чен ун

Руският президент изпрати поздрави до Пхенян за националния празник

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Президентът Владимир Путин изрази готовността си да се срещне лично с лидера на Северна Корея Ким Чен ун. Това се казва в телеграма, изпратена от руския президент до председателя на комунистическата република за 15 август -  годишнина от освобождението на Корея.

"По повод на националния празник на КНДР, в деня на освобождението, аз Ви изпращам  моите най-искрени поздравления.  Русия оценява факта, че във вашата страна благоговейно се помнят войници от Червената армия, които се бориха рамо до рамо с корейските патриоти в името на свободата и независимостта на Корея", се казва в телеграмата, цитирана от ТАСС.

"Уверявам Ви, че за да обсъдим актуалните въпроси на двустранните отношения и важни регионални въпроси, съм говов да се срещна с Вас в близко бъдеще", пише още Путин до Ким.

Путин каза още, че отношенията между двете страни имат "приятелски и конструктивен характер" и изрази увереност, че Москва и Пхенян ще бъдат в състояние "непрекъснато да  развиват взаимноизгодно сътрудничество".

По-рано Путин покани Ким Чен ун да посети Русия. Според него лидерът на КНДР може да дойде на Източния икономически форум, който ще се проведе във Владивосток през септември или "може да се направи отделно посещение". В началото на юли руският президентски прессекретар Дмитрий Песков заяви, че Москва все още не е получила окончателно потвърждение за срещата на Путин с Ким Чен ун на форума.