София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин: Низ от трагични обстоятелства е свалянето на самолета

Руският президент обсъди случая с Бенямин Нетаняху

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Като "низ от трагични обстоятелства" определи Владимир Путин свалянето на руския самолет Ил-20. Руският президент изказа съболезнования на близките на 15-те загинали руски военни.

"Когато загиват хора, особено при такива трагични обстоятелства - това винаги е трагедия за всички нас, за страната, за близките на нашите загинали другари“, каза Путин пред журналисти, цитиран от ТАСС.

Путин потвърди, че ще има отговор на случилото се, но той ще е насочен към допълнително обезпечаване на безопасността на руските военни и на руските обекти в Сирия, като "тези мерки ще бъдат видими за всички".

Руският военен самолет беше свален от сирийската ПВО случайно, заради израелски изтребители, които са атакували цели в Латакия и са се прикривали зад руската машина.

По-рано Путин проведе телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, пред който е подчертал, че подобни операции на израелските ВВС са предприети в нарушение суверенитета на Сирия и не са изпълнени руско-израелските споразумение за предотвратяване на опасни инциденти.

Руският президент призова израелската страна да не разрешава самоволни подобни ситуации отсега нататък, посочват от Кремъл.

Министър-председателят на Израел изрази съболезнованията си във връзка със смъртта на 15 военнослужещи, които загинаха на руския Ил-20.  За да се извърши задълбочено разследване на трагедията, Бенямин Нетаняху е обещал да предостави подробна информация за действията на израелските самолет над сирийска територия.