София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПУТИН ОБЕЩА СТОКООБМЕНЪТ С ГЪРЦИЯ ДА СЕ ВЪЗОБНОВИ

АЛЕКСИС ЦИПРАС СЕ СРЕЩНА С РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ВЛАДИМИР ПУТИН

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева


Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с президента на Русия Владимир Путин. На срещата премиерът на Гърция съобщи, че страната губи 35 милиарда евро заради ембаргото наложено на стокообмена.

Руският президент обеща, че икономическите институции на държавата ще обмислят начини за увеличаване на обемите на търговията между двете страни, съобщава вестник «Московский комсомолец». Путин добави, че Русия в продължение на няколко години е била главен партньор на Гърция в търговско-икономическите отношения. В периода от 2009 до 2013 година стокообменът се е увеличил двойно.

«Целта на моята визита е поставяне на нов старт, ново начало на нашите отношения, в полза на двата народа, също така и търсенето на стабилност и безопасност в региона»,— заяви Ципрас на срещата в Кремъл.

Владимир Путин нарече символичен факта, че срещата се състоя няколко дни преди празнуването на православният Великден. „Това е наш общ празник. Във връзка с това бих искал да подчертая специалния характер на нашите отношения заради общите духовни корени“.

Политиците също обсъдиха сътрудничеството в инвестиционната, културната, енергийната, транспортната и хуманитарната сфери. Ципрас заяви, че Атина ще обмисли възможността за строителството на «Турски поток». Русия и Гърция подписаха съвместен план на действия за 2015-2016 година.  

Официалната визита на Алексис Ципрас в Москва ще продължи 2 дни. Преди срещата в Кремъл, гръцкият премиер почети паметта на загиналите във Втората световна война, полагайки цветя на Паметника на незнайния воин.