София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин отчете, че отношенията с Турция са нормализирани

Москва и Анкара ще действат заедно в Сирия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин отчете след срещата си с турския си колега Реджеп Ердоган, че отношенията с Турция са напълно наромализирани. Двамата се видяха в Сочи ден, след като Путин се срещна и с германската канцлерка Ангела Меркел, както  и разговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп по телефона.

„Преди известно време нашите двустранни отношения, както е добре известно, бяха поставени на изпитание. Сега може да се каже със сигурност, че процесът по нормализация на руско-турските отношения е завършен“, обобщи Путин.

Двамата президенти констатираха, че е налице ръст във взаимната търговия и обещаха в най-скоро време да заработи съвместният инвестиционен фонд.

Москва и Анкара постигнаха съгласие да работят за засилване на сътрудничеството по линия на министерствата на отбраната и спецслужбите, включително и в борбата с тероризма.

Ердоган декларира, че Турция ще продължи борбата с поделенията на Кюрдската работническа партия, с „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ и изрази надежда, че съвместните усилия могат да дадат резултат в Близкия Изток.

От своя страна Путин напомни, че Русия предлага в Сирия да се създадат четири зони за сигурност.

„Ние всички изхождаме от това, че трябва да се създадат механизми, които ще гарантират прекратяване на кръвопролитието и създаване на условия за започване на политически диалог“, каза президентът на Руската федерация.