София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин отрязал Меркел за руска подкрепа за Кристалина за ООН

Това е неприемливо, коментира говорителката на външното министерство Мария Захарова

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германската канцлерка Ангела Меркел се е опитала по време на срещата на Г-20 в Ханджоу да уговори руския президент Владимир Путин да подкрепи кандидатурата на еврокомираката Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН вместо досегашната българска кандидатка – генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

За това съобщи говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова на брифинг. Захарова отговори на конкретен въпрос на журналист от ТАСС.

"Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално", каза Захарова.

"Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", добави тя.

"Ние видяхме тези публикации относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да помени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи.Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвличена в някакви задкулисни игри", каза говорителката.

След четвъртото гласуване в Съвета за сигурност на ООН Бокова остана на пета позиция и според повечето наблюдатели шансовете са ѝ изчерпани. Бокова е официална кандидатура на българското правителство, но в западната преса е смятана за човек на Кремъл.

Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации, съобщи в "Туитър", че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

Засега официална реакция от българска страна няма.