София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПУТИН ПАК УДАРИ В МАСАТА БЪЛГАРСКИЯ КОЗ

КОМЕНТАРЪТ НА ЕВРОКОМ – С НОРА СТОИЧКОВА

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин отново посочи България като лош пример за правене на бизнес снощи на . Путин напомни как сме се отказали под натиск от проекта „Южен поток”, който щеше да носи по 400 млн. евро транзитни такси. Минимум. Това се случи на поредния световен бизнесфорум в Питер тази година.

България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ, но вече през "Турски поток", отбеляза руският президент. Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България при строежа на Северен поток 2, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси, добави Путин с премиера на Австрия Себастиан Курц и председателстващ ЕС в момента, на съвместна конференция в северната руска столица.

Това, което не каза Путин обаче е по-същественото. А именно - Русия понесе изцяло негативите от отмятането от Южен поток на правителството на Орешарски и вторият кабинет на Борисов. Минус 870 млн. евро за Газпром. И въпреки обещанията

Нека си припомним, че в края на май всяка седмица той посрещаше някоя високопоставена българска делегация – първата беше президентска, а втората – премиерска. И президента Радев, и премиера Борисов се надпреварваха да му обещават, че ей сегинка, едва ли не - тия дни, ще размразят проекта и за АЕЦ «Белене». Дори за строежа на петролопровода Бургас – Александруполис тръгна приказка. Путин балансирано открехна малко възможностите за бъдещи преговори по този въпрос, но тактично напомни, че няма как – поне на този етап, да съживи и южната тръба към нас.

Да се поставим на мястото на президента Путин – кой ще покрие разходите на ГАЗПРОМ от 870 млн. евро по проекта Южен поток? Борисов нагло му каза при визитата си през май, че Русия като по-големия брат «винаги прощава» на по-малкия. Уж на шега Путин му отвърна, че винаги се смущава от разговорите за това "кой е по-голям и кой - по-малък, защото по-големия винаги го подтикват да плаща".

Въпреки обещанията вече пети месец нищо не се помръдва по двата проекта. Вместо да размразят бързо проекта Белене, управляващите се емнаха да подменят руското гориво за АЕЦ Козлодуй с алтернативно от Уестингхауз, което естествено не остана незабелязано в Москва. В добавка някои олигархични обръчи, прегрупирали се около АЕЦ «Белене», се огледаха и във веточката на Турски поток, по която ще идват мижавите 16 млрд. кубометра руски газ. Да не би да изтърват някой и друг келепир.

Дайте да си го кажем направо в очите – Турски поток е крайно неизгоден вариант за България. Това означава буквално да зависнем на турския кеф – днес комшу, имате газ, утре – ще видим. Ако слушате, ще помислим.
В този смисъл крайно безотговорна е позицията на сегашното правителство да протака до безкрай размразяването на проекта АЕЦ «Белене», който дори и днес 5 години след като беше поставен на трупчета, остава един от най-готовите и най-евтини ядрени проекти в света, не само в ЕС.

Защо връзваме Южен поток с Втора атомна? Защото и двата проекта са на една държавна корпорация – Газпром. А Газпром е алфата и омегата на днешната икономическа политика на Кремъл. Няма как да чакаш Москва да протегне някоя газова тръба към България, ако не преизпълниш обещанията си. При това бързо да ги преизпълниш, че вече не само Турция и Унгария изпревариха България, но вече взехме да гълтаме праха и на други далеч по-изостанали балкански мераклии за руски ядрени и газови проекти.