София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин почете жертвите от Кемерово

В областта е обявен траур

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин пристигна тази сутрин в търговския и развлекателен център "Зимна череша" в Кемерово, където повече от 60 души загинаха в резултат на пожара. Той  постави цветя в памет на жертвите на трагедията, съобщи ТАСС.

От днес в региона е обявен траур, който ще продължи до 29 март. В градовете и селата в региона се понижават държавните знамена, а развлекателните дейности се отменят.

Путин сложи букет от рози на спонтанно направения паметник близо до фасадата на сградата, където хората носят цветя, меки играчки и снимки на мъртвите.

Освен това Путин и президентският пратеник в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйо провериха фасадата на изгорялата сграда.

В същото време няколкостотин жители на Кемерово се събраха днес в неразрешена демонстрация в центъра на града в памет на жертвите на пожара. От вчера жителите на Кемерово започнаха да се събират за митинг чрез социални мрежи. Въпреки облачното време и минусови температурата, хората дойдоха в центъра, за да поискат от властите най-прозрачното разследване на трагедията.

"Ние сме загрижени за слуховете, които се появиха около тази трагедия, Бихме искали да знаем точния брой на жертвите Ние също трябва да чуем кой е виновен за това, което се е случило, какви мерки ще бъдат взети ..", - казаха за ТАСС протестиращите, които се събраха само на 20 минути пеша от сградата, в който продължават спасителната работа.

Гражданите държат портрети на мъртвите в ръцете си, много не задържат сълзите. Кметът на града Иля Середюк  ги покани да съберат група граждани, които ще посетят моргата и сградата на търговския център и ще се уверят, че слуховете за по-големия брой жертви на трагедията са неверни.

След известно време първият заместник-губернатор на региона Кемерово Владимир Чернов също посети протестиращите и ги допусна през кордоните до площад "Съвета", където е областната администрация.

Огънят настъпи на 25 март на четвъртия етаж на търговски и развлекателен център "Зимна череша". Според последните данни 64 души са станали жертва на пожара, сред тях 41 деца, повече от 60 души са се обърнали към медицинските институции за помощ, 15 от тях са в болницата. Идентифицирани са телата на 25 от починалите, включително 13 деца.