София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин поиска от Меркел да вразуми украинските власти

От Кремъл твърдят, че цялата отговорност за ситуацията е на Киев

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Руският президентът Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, в който са обсъдили инцидента в Керченския проток, пише вестник „Известия“, цитирайки информация от Кремъл. Руският държавен глава е определил събитията в Керченския проток като провокация от украинска страна и е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се въздържат в бъдеще да предприемат необмислени стъпки.

„Акцентира се на обстоятелството, че украинското правителство носи цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с нея рискове“, се казва в прес-съобщението от Москва, допълвайки, че разговорите са по инициатива на Германия.

Министерство на външните работи на Русия пък определя случилото се като провокация с цел да се отвлече вниманието на украинското население от вътрешнополитическите проблеми на страната.

Темата коментира и президентът на САЩ Доналд Тръмп. На излизане от Белия дом Тръмп заяви пред журналисти, че не харесва това, което се случва между Русия и Украйна. Американският държавен глава обяви, чеработи с европейски лидери по намирането на решение на кризата.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също призова президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко пряко да участват в решаването на ситуацията в Керченския проток.

Междувременно Русия отказва да откликне на  западните призиви да освободи трите украински военноморски кораба и техните екипажи.

През уикенда руските сили обстреляха корабите и ги задържаха в близост до Крим. Москва обвини Киев, че заговорничи със западните си съюзници с цел да предизвика конфликт.