София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин предаде на Катар домакинството на Мондиала

Емирът очаква катарският отбор да надмине по успех руския

6 годиниСпортни 4 Боряна Райчева

В Кремъл се състоя церемонията по предаване домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година от Русия на Катар.

На церемонията присъстваха на руският президент Владимир Путин, емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани, както и ръководителят на Международната федерация по футбол (ФИФА), Джани Инфантино.

По време на церемонията Путин даде на катарския гост футболна топка, с каквато ще играят отборите на Франция и Хърватия във финалния мач на Световната купа 2018, съобщи РИА Новости.

Владимир Путин обяви, че Русия се гордее с провеждането на Световната купа по футбол. "Ние, цялата страна, получихме голямо удоволствие да общуваме с футбола, със света на футбола, с фенове, които дойдоха при нас от ця ​свят", каза Путин.

Той изрази увереност, че Доха ще бъде в състояние да задържи мондиала на същото високо равнище като Русия.

"Разбира се, ние сме готови да споделим опита, който имаме с провеждането на Световната купа през текущата година с нашите приятели в Катар", отбеляза руският президент.

Той подчерта, че ще бъде направено всичко, за да се гарантира, че "футболът може да изпълни своята забележителна хуманистична мисия - да обединява хората".

Президентът заяви, че след успешното представяне на националния отбор на Световната купа 2018, Русия очаква още по-големи резултати на следващото световно първенство.

Ал Тани, по време на церемонията, изрази надеждата, че националният отбор на Катар, на предстоящия шампионат "ще постигне същия успех като руския или ще го надмине".

Емирът припомни, че преди две години екипът на Катар, в приятелски мач, победи руските играчи.

Световната купа в Русия се провежда от 14 юни. Руският отбор успя да влезе в осемте най-силни отбора по футбол, но в четвъртфиналите загуби от отбора на Хърватия. Финалният мач на мондиала ще се проведе на московския стадион "Лужники" и от18:00 часа.