София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин разпореди проверка на бойната готовност

Проверява се авиготовността и териториалната отбрана

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин нареди внезапна проверка на бойна готовност  в части от Централните и Източните военни райони, във  въздушните сили и във военната транспортна авиация, съобщи РИА Новости.

Според министъра на отбраната Сергей Шойгу тестът, който включва комплекс от 16 специални упражнения, се провежда в навечерието на мащабни упражнения "Восток-2018".

"Одитът ще се проведе от 20 до 25 август. Особено внимание обръщаме на организирането и поддържането на непрекъснато и устойчиво управление на войските и силите", отбеляза Шойгу.

На проверка ще бъде подложена авиготовността, както и изпълнението на задачите за териториална отбрана, заяви ръководителят на министерството на отбраната.

Министърът е дал инструкции  да се спазват много внимателно изискванията за сигурност "изключени са случаи на увреждане на държавната собственост и е предотвратено отрицателното въздействие върху околната среда".

Действията на войските ще бъдат оценени от три работни групи: две от тях ще бъдат проверявани от военните власти на източните и централните райони, а третата ще проучи мобилизацията. Резултатите от одита ще бъдат взети предвид, оценявайки готовността на звената за упражнението "Восток-2018". Според Шойгу, тези маневри ще станат безпрецедентни по мащаб, военните от Китай и Монголия ще вземат участие в тях.