София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин реже разходите за отбрана

Президентът увери, че армията ще има необходимото въоръжение

6 годиниПолитика 18 Боряна Райчева

Русия съкращава разходите за отбрана. Това обяви президентът Владимир Путин, като същевременно увери, че това няма да се отрази на боеспособността на въоръжените сили.

„Значителна икономия в бюджета за следващата година се предвижда за сметка на съкращение на парите за отбрана“, каза Путин.

Същевременно президентът подчерта, че планираното намаляване на разходите няма да се отрази на програмата за преоборудване на армията и флота.

„Ще изпълним държавните поръчки в сферата на отбраната и ще направим нова програма, но според нея има някои съкращения, в сравнение с миналото, затова ще е нужно да разглеждаме много внимателно въпросите, които винаги възникват в хода на подготовката на основния финансов документ на страната“, каза Путин по време на среща с лидера на парламентарната група на „Единна Русия“ Владимир Васильов.

За 2016 година Русия е похарчила за армията си около 70 милиарда долара, което я нарежда на трето място в света по този показател след САЩ и Китай, които са дали военни цели съответно 611 и 215 милиарда.