София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин се готви за речта си пред двете камари на Думата

Основните акценти са върху наболели теми от вътрешната политика

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Президентът на Русия Владимир Путин ще изнесе пред двете камари на парламента годишната си реч за състоянието на страната. 
 
Това е първата реч от такъв тип на държавния глава на РФ, откакто беше преизбран за четвъртив мандат, който ще го остави начело на Русия до 2024 година.
 
Събитието се случва в момент, когато популярността на руския президент сред руснаците бележи рекорден спад, отбелязва AFP. 
 
Около 64 процента от гражданите на Русия подкрепят Путин, но само 40 процента биха гласували за него, ако изборите са днес. 
 
Тези резултати противоречат на факта, че популярността на Владимир Путин стигна най-високо равнище на одобрение, откакто пое управлението на страната като премиер през 1999 г., а през март следващата година беше избран за президент. 
 
Една от основните причини за спадналата популярност на руския държавен глава е подписаният през октомври т.г. закон за вдигането на пенсионната възраст за мъжете и жените. Специалисти напомнят, че РФ беше една от малкото страни в света, редом с Турция, в която представителките на слабия пол излизаха в пенсия на 55 години, а на мъжете - на 60.  
 
През 2018-а по време на речта си пред депутатите Путин обеща на руснаците по-висок стандарт на живот и похвали военната мощ на страната с презентация на нови оръжия. Сега обаче се очаква той да обърне по-малко внимание на външната политика и да акцентира на теми от вътрешната политика в положителен акпект - например подновената космическа програма на Русия, както и да засегне особено наболели за руските граждани в момента теми като извозването на боклука на фона на потъналия в смет и снежни преспи Санкт Петербург и на сметищата край населени места.