София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин се срещна с лидерите на сепаратистите в Украйна

Руският президент готов да съдейства за размяна на пленниците

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин прие в Кремъл лидерите на двете области на Украйна, които са под контрола на сепаратистите – Донецка и Луганска. В разговорите с тях той ги е уверил, че е готов да съдейства за размяна на пленниците между двете области и Украйна. Според лидерите на сепаратистите, близо 1000 са пленените бойци от двете страни, но вече от 14 месеца не е имало обмяна. През тази година е имало два опита за размяна, но и двата са се провалили.

Украйна очаква до края на следващата година да бъдат освободени 300 войници, които се намират в затвори в Донецк и Луганск.

Срещата между Путин и лидерите на двете области е първа от началото на конфликта в Украйна. От администрацията на руския президент уточниха, че на нея се е обсъждало единствено размяната на пленени войници и нищо друго. От там допълниха, че предложението за размяната е дошло от лидера на украинската общствена организация „Украинският избор – право на народа“ Виктор Медведчук.