София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин сменя Медведев с естонец?

Антон Вайно може да е следващият премиер на Русия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Следващият руски премиер може да е от естонски произход, написа в. “Московский комсомолец”. По данни на изданието, президентът на най-голямата държава в света Владимир Путин ще смени министър-председателя на страната след изборите за президент. Новият началник на органа на изпълнителната власт ще бъде Антон Вайно. 45-годишният сегашен ръководител на президентска администрация е дипломат от кариерата и е внук на последния лидер на Естонската комунистическа партия Хенрих Вайно. Премиерът на Русия Дмитрий Медведев ще получи нов пост. Очаква се той да поеме лидерството на най-висшия правораздавателен орган – обединението на Конституционния и Върховния съд, информира таблоидът.

Вотът за държавен глава е насрочен за 18 март. Изборите съвпада с годишнината от руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г. Днес от щаба на Путин заявиха, че са събрали 711 456 подписа в негова подкрепа. По разпоредбите на Централната избирателна комисия регистрацията на претендент за Кремъл става, след като кандидатът има най-малко 350 000 събрани подписа. "Въпреки това, ние ще продължим събирането на подкрепящи нашия президент", заяви председателят на щаба Андрей Кондрашов.