София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин: Възможен е мирен договор с Япония

Камъкът на раздора са южните Курилци

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин се срещна с ръководителите на чуждестранни информационни агенции, сред които и шефът на агенция Киодо. Путин заяви, пред  Хироки Сугита, че счита за възможно да се сключи мирен договор с Япония чрез съвместни  икономически дейности на островите в южните Курили и двустранното развитие отношения, предаде РИА Новости.

Руският президент даде да се разбере, че решението на  въпроса за островите е възможно на базата на Съвместната декларация от 1956 г., според която Съветският съюз  е бил длъжен да предаде на Япония два острова - Хабомай и Шикотан, след сключването на мирен договор. В същото време Путин припомни, че "Япония едностранно отказва да изпълни" декларацията.

Освен това Путин каза, че за японските  е създал "условия за безвизови посещения и са премахнати различни ограничения" и това също така трябва да спомогне за сключването на мирен договор.

Президентът също така подчерта, че "Русия и Япония полагат усилия за намиране на компромис, приемлив и за двете страни".

Връзките между Русия и Япония са измъчвани от много години поради липсата на мирен договор. Япония претендира за островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай, като се позовава на двустранния договор за търговия и границите от 1855 г. Завръщането на островите в Токио е условие за сключването на мирен договор, който след края на Втората световна война никога не е бил подписан. Позицията на Москва е, че южните Курилци са били част от СССР след Втората световна война и суверенитетът на Русия върху тях, който има съответна международна правна формулировка, не е под въпрос.