София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин съжалява, че Германия се е обединила

Това заявява в интервю за документален филм

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

„Ние не само допринесохме за обединението на Германия и изведохме оттам войските си, изтеглихме също войските от други страни от Източна Европа, в очакване, разбира се, че във връзка с прекратяването на съществуването на Варшавския договор и НАТО ще престане да съществува или най-много, както ни казваха по онова време, тя няма да се разширява”, каза Путин в интервю за документалния филм "Миропорядок 2018" („Световен ред 2018”). 
 
Путин припомни, че по-късно имаше две вълни на разширяване на НАТО на Изток, военни операции в Югославия, Ирак, Афганистан. 
 
„Това е станало изведнъж и напълно неочаквано за Русия, но то трябваше да се очаква, а ние проявихме, как да се изразя по-меко, най-малкото некомпетентност и неразбиране на това какво ще стане с нашата страна и със света след нашето, бих казал, едностранно предаване на позиции.“, обясни още той.
 
Путин посочи още, че в онези години много  западни съюзниги на ГДР са изразявали  съмнение или несъгласие относно обединението на двете части, като такива гласове е имало и в САЩ.
 
„Но не и Русия. Русия вярваше, че ако германците искат да се обединят, би било контрапродуктивно, вредно и несправедливо да се намесва в това и тя безкористно допринесе за обединението.", каза той.